Wat houdt het beroep woning inmeter in?

[anti-select]

Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2016.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2018.
Dit blogartikel is niet van toepassing op de NEN2580:2007/C1:2008.

De recessie heeft zijn invloed op het banen- en bedrijvenlandschap gehad. Vaak denk je alleen aan de bedrijven die failliet zijn gegaan. In de makelaardijbranche is juist een enorme groei geweest aan bedrijven op het gebied van vastgoedpromotie. Denk aan verkoopstylisten, woningfotografen, tekenaars van plattegronden, tekstschrijvers en bedrijven die totale woningpresentatiepakketten aanbieden. Die laatste categorie vraagt vaak om inmeters.

Wat houdt het beroep inmeter eigenlijk in?

Je hebt inmeters die bijvoorbeeld keukens, gordijnen of kozijnen inmeten. Dit artikel gaat over de inmeter die complete woningen inmeet voor de NEN 2580-berekeningen en het tekenen van plattegronden. En ook nog eens specifiek het beroep inmeter zoals je dat tegenkomt bij allround vastgoedpromotie bedrijven met vaak landelijke dekking.

Waarom worden de woningen ingemeten?

De grootte van woningen wordt uitgedrukt in oppervlakte en inhoud. De makelaardij heeft als branche onderling met elkaar afgesproken dat ze inmeten volgens de regels zoals opgesteld in de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte Woningen en Meetinstructies Bruto inhoud woningen. Deze meetinstructies zijn gebaseerd op NEN 2580. Wanneer iedereen dezelfde regels hanteert kunnen woningen namelijk onderling op meters vergeleken worden. Als inmeter is het dus belangrijk dat je de maten inmeet volgens de eisen gesteld in de Meetinstructies (in de volksmond NEN 2580 genoemd).

Wat doe je als inmeter?

Je werkzaamheden kunnen variëren van bedrijf tot bedrijf. Primair behelst het in ieder geval het inmeten van woningen. Dit kan gaan om een appartement, maar ook om een miljoenenvilla. Op locatie schets je globaal de indeling van de woning en hier plaats je de afmetingen bij. Aan de hand van deze schets bereken jij of iemand anders de gebruiksoppervlakten en bruto inhoud van de woning. Ook kunnen aan de hand van deze schets de plattegronden digitaal ingetekend worden. Het kan zijn dat jij dit zelf doet, echter vaak worden deze plattegronden uitgewerkt in het buitenland.

Per bedrijf kunnen de werkzaamheden van een inmeter dus variëren: alleen het inmeten of ook het berekenen en/of tekenen. Vaak sta je tegelijk met een fotograaf in een woning. Je hebt zelfs ook bedrijven die werken met woningfotografen die daarnaast ook de woning inmeten.

Welke eisen worden gesteld aan een inmeter?

De voorkeur is werk- en denkniveau MBO, richting Bouwkunde
Je kunt rekenen
Je hebt kennis van NEN 2580: pre
Je bent bekend met Autocad: pre (afhankelijk van werkgever)
Je bent representatief, je komt namelijk bij mensen in huis
Je werkgebied is vaak regionaal (de vacatures geven de werkomgeving aan)
Je bent in bezit van rijbewijs B

schets-woning-inmeter

Welke apparatuur heb je nodig?

Laserafstandsmeter
Rolmaat
A4 of A3-ruitjespapier
Pen / potlood
Eventueel liniaal

Wat is er zo leuk aan het werk van een inmeter?

Als inmeter werk je zelfstandig. Geen baas die op je vingers meekijkt. Het werk is afwisselend – niet wat werkzaamheden betreft- maar wel op het gebied van huizen en bewoners. Je meet iniminie appartementen in, maar ook gigantische landhuizen. Je komt in klinisch opgeruimde woningen tot huishoudens van Jan Steen. Je ontmoet iedere keer andere bewoners en daarmee andere persoonlijkheden. Iedere woning is een kortlopend overzichtelijk project. Je haalt voldoening uit het tekenen van correcte plattegronden met exacte bematingen.

Soort dienstverband

Je kunt als inmeter freelance werken , maar ook in dienstverband. Ieder bedrijf heeft zijn eigen werkwijze. Ook ligt het er natuurlijk aan wat jij zelf als inmeter wilt.

Opleiding tot woning inmeter

Bonstaete heeft een ééndaagse cursus NEN 2580 (meetinstructies). Je leert hoe je een woning inmeet, hoe je een voor iedereen leesbare schets maakt en hoe je de m2/m3 uitrekent.
Met deze cursus heb je meteen een voorsprong op andere kandidaten. Vaak word je daarnaast nog intern opgeleid.

Ben je werkzoekende?

Vraag bij het UWV of je recht hebt op vergoeding van de scholingskosten. Als werkzoekende heb je al genoeg aan je hoofd, het zou dus mooi meegenomen zijn als je de cursuskosten vergoed krijgt.

Met dit artikel hoop ik dat je beter inzicht hebt gekregen wat het beroep inmeter inhoudt en wat het voor jou kan betekenen. Heb je nog algemene vragen, stel deze dan in de commentaarveld hieronder. Heb je persoonlijke vragen, dan kun je contact met Bonnie opnemen: 06-41818198 of bonnie@bonstaete.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *