Oei, de 4 m2-regel werkt anders in 2018

Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2016.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2018.
Dit blogartikel is niet van toepassing op de NEN2580:2007/C1:2008.

We zijn ondertussen gewend dat de Meetinstructie commissie niet altijd even helder informeert.

Dat is ook het geval bij de 4 m2-regel. 

Met de 4 m2-regel bedoel ik:
Een oppervlakte wordt GO overig inpandige ruimte als het aaneengesloten oppervlak hoger dan 2,0 m kleiner is dan 4,0 m2. (MI GO, jan 2018: stap 2, punt 2)

Wat is er dan met de 4 m2-regel?

De tekst bij dit punt is exact hetzelfde als de tekst van de vorige Meetinstructies (januari 2016). Toch is er een enorm verschil.

In de versie van 2016 kon je de tekst letterlijk lezen: iedere ruimte met een schuinte en een oppervlakte kleiner dan 4 m2 boven de 2 meter werd GO overig inpandige ruimte. Zie hiervoor ook mijn blogartikel over de trapkast.

In de huidige variant van januari 2018 kan je niet meer letterlijk lezen.

plaatje-Meetinstructies-2018

Hoe moet je de 4 m2-regel nu dan toepassen?

Nu is het niet meer de bedoeling om de 4 m2-regel toe te passen op één enkele ruimte. Nu geldt de 4 m2 voor alle ruimten op één bouwlaag. Deze ruimten dienen wel aaneengesloten te liggen. Dit is kort door de bocht geformuleerd, maar zal bij de meeste zolders op deze wijze van toepassing zijn.

In het plaatje wordt nu alles GO wonen. Mits hoogte nok groter is dan 2 m.

Hoe kan het dat dit ineens veranderd is?

Ik denk dat de trapkast dit veroorzaakt heeft. Dit was echt een discussiepunt. Half makelaarsland maakte hier GO wonen van en de andere helft GO overig inpandige ruimte. Dit bevorderd de uniformiteit niet echt. In de versie januari 2018 is dan ook besloten om hier GO wonen van te maken (zie VGV-lijst, januari 2018 – vraag 15).

Het zou best kunnen dat ze bij de commissie lang gediscussieerd hebben waarom de één het wel binnen de voorwaarden van GO overig inpandige ruimte vindt vallen en de ander niet. Er is in ieder geval gekozen om de 4 m2-regel niet per ruimte maar per groep van aaneengesloten ruimten te laten gelden.

Het voordeel

Voor de rekensom zelf. Het plaatsen van lichte scheidingswandjes heeft niet direct meer gevolgen op het gebruiksoppervlakte wonen.

Een veel leuker voordeel, voor jou als inmeter: Je hoeft niet vaak meer de 4 m2-check uit te voeren!

Laat in een reactie hieronder weten waar jij nog grijze gebieden vindt zitten in de Meetinstructies.

handtekening-bonnie-allart

Bonnie Allart is directeur van Bonstaete. Zij geeft de cursussen NEN 2580 en Floorplanner, daarnaast ook de bouwkundige trainingen.

2 antwoorden
  1. Lenny
    Lenny zegt:

    Hoi Bonnie, waarom komen ze hier een half jaar later mee? De regel is duidelijk omschreven en niet aangepast in de nieuwe versie zoals je al aangaf. Blij dat je mailt want deze geschreven regels zijn de enige houvast die we hebben wat betreft de wetgeving van inmeten, maar dat is dus geen houvast meer. Bij een discussie of rechtszaak over oppervlak kun je toch ook niet tegen de rechter zeggen dat hij maar tussen de regels door moet lezen en het niet letterlijk moet nemen.

    Beantwoorden
    • Bonnie Allart
      Bonnie Allart zegt:

      Hoi Lenny,
      Ik ben hier zelf ook vrij behoorlijk pissig over, vooral omdat ik er zelf achter moest komen. We doen het er maar weer mee.

      Succes met inmeten!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *